MutuaTerrassa


El Dr. Tomàs Pérez Porcuna publica un estudi sobre l'afectació de la tuberculosi en la població infantil 
 

El Dr. Tomàs Pérez Porcuna, metge pediatre  al CAP Valldoreix, referent en Salut Internacional i Tuberculosi infantil a MútuaTerrassa i doctor en malalties tropicals i infeccioses per la Universidade do Estado do Amazonas i especialista en Medicina Tropical i Salut Internacional per la Universitat de Barcelona (UB), va publicar, el passat 30 de maig, a la prestigiosa revista Plos One l'estudi realitzat a Manaus sobre la tuberculosi infantil, sota el títol: Mycobacterium tuberculosis Infection in Young Children: Analyzing the Performance of the Diagnostic Tests. En el seu estudi el Dr. Pérez Porcuna i el seu equip van estudiar com la tuberculosi (TB) afecta als infants en la població de Manaus.

 

 

La TB és una de les principals infeccions humanes a nivell mundial, es produeixen gairebé 9 milions de casos cada any i 2.500 milions de persones (un terç de la població mundial) està infectada. Segons l'Organització Mundial de la Salut s'estima que més d'un 30% dels casos de TB no són diagnosticats. Aquests casos no diagnosticats són bàsicament a nivell pediàtric  a causa a la gran susceptibilitat dels nens al Mycobacterium Tuberculosis i per la gran dificultat de diagnòstic de la malaltia en els nens. Algunes de les tècniques més recents, els Interferon Gamma Release Assays, per al diagnòstic de la infecció per M. tuberculosis amb resultats prometedors en població adulta no han estat prou avaluades en nens petits.

 

 

A l'estudi que van realitzar a Manaus van estudiar nens que recentment havien estat en contacte amb una persona adulta amb TB, aquest fet ha permès avaluar aquestes tècniques diagnòstiques en nens petits. Els resultats de la recerca suggereix els IGRAs, en concret el Quantiferon Gold in tubeTM (QFT), es comporta en els nens d'una manera molt diferent que la tuberculina la prova més coneguda per avaluar la infecció per M. Tuberculosis. Aquests resultats discordants estan relacionats amb el temps d'infecció en el que el QFT sembla ser més ràpid que la tuberculina i amb la presència d'helmints intestinals (probablement negativitzant falsament el QFT), aquest últim fet és en el coneixement de l'equip investigador la primera vegada que es descriu en humans. Tanmateix i com a resultat secundari han pogut observar que el metabolisme del Ferro pot estar relacionat amb la resposta inicial del sistema immunitari a la infecció per M. Tuberculosis, que també segons el seu coneixement, és la primera vegada que es descriu en humans.

 

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0097992

 

    

Dr. Tomás Pérez Porcuna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® MútuaTerrassa | Contacte