MutuaTerrassa


El Dr. Ramon Rami-Porta lidera la darrera actualització de la classificació internacional d'extensió anatòmica del càncer de pulmó   
 

Millorar la classificació de l'extensió anatòmica del càncer de pulmó, contribuir a afinar el pronòstic (tant a nivell clínic com patològic) i ajudar a estratificar els tumors en els futurs assajos clínics són els objectius de la 8ª edició del TNM Staging Manual (la classificació de Tumor, Nòduls i Metàstasis de càncer de pulmó) liderada pel Dr. Rami -cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de l'HUMT i president del Comitè Internacional d'Estadificació i Factors Pronòstics de la IASLC- i presentada en la 17ª Conferència Internacional de Càncer de Pulmó celebrada el passat mes de desembre a Viena.

 

 

Es tracta d'una guia que, des del passat 1 de gener, empren tots els hospitals del món en la seva pràctica clínica d'aquesta tipologia de càncer fins el proper 2024. Aquesta darrera edició ha estat publicada per la International Union Against de Cancer -UICC-, l'American Joint Comitee on Cancer -AJCC- i la International Association for the Study of Lung Cancer -IASLC- en els respectius manuals d'estadificació i ja està disponible per a tots els especialistes en càncer de pulmó d'arreu del món.

 

 

El Dr. Rami, que ha estat desenvolupant aquesta nova classificació des de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, es va encarregar de presentar-la en el marc d'una de les sessions plenàries del congrés (el qual va aplegar més de 8.000 participants procedents de més de 100 països) i amb una discussió centrada en com la nova classificació modificarà la pràctica clínica. Les innovacions introduïdes en aquesta 8ª edició es basen en els anàlisis d'una base de dades que inclou més de 70.000 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula no petita i 6.100 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita.

 

 

En aquest sentit, la mida del tumor és un factor de pronòstic molt més rellevant que en edicions anteriors i esdevé un descriptor en totes les categories T (Tumor). A més, recull que la medició del tumor ha de realitzar-se de forma meticulosa -petits canvis en la mida poden suposar importants alteracions en el pronòstic- i requereix més atenció en la determinació de la malaltia ganglionar, la recerca de metàstasis i l'ús del criteri clínic per recomanar el tractament. El component ganglionar (N, node en anglès) ha patit pocs canvis respecte la setena edició i la categoria de Metàstasis (M) ha diferenciat en dues noves categories la metàstasis única i les metàstasis múltiples extratoràciques.

 

 

El Dr. Rami, present als mitjans de comunicació

Fruit del seu lideratge en la darrera actualització de l'esmentada guia, són diversos els mitjans de comunicació generalistes -internacionals, nacionals i locals- i especialitzats que en el transcurs dels darrers dies se n'han fet ressò. A continuació trobareu alguns dels exemples més significatius:

 

Revista Internacional Association for the Study of Lung Cancer (IASLC) 

La Vanguardia online 

Europa Press 

IM Médico Hospitalario 

Gaceta Médica 

Ràdio Sant Cugat (Informatius vespre) 

Canal Terrassa Televisió 

Veure el dossier de premsa de totes les noticies publicades     

 

Altres informacions d'interés:

Flyer diari de la IASLC 

Anunci de la sessió plenària 

Nota de premsa de la IASLC 

Resum del dia de la sessió plenària  
      

® MútuaTerrassa | Contacte